Search This Blog

Sunday 9 June 2019

Spageti Aglio Olio


Bahan-bahan :


  • sepeket spageti (direbus bersama sedikit garam dan minyak)
  • udang (buang separuh kulitnya)
  • olive oil
  • 10 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 5-10 cili kering (digunting halus)
  • 1 sb oregano
  • 1 sb parsley flakes
  • 1 sb chili flakes
  • 1 sb serbuk lada hitam
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 tin cendawan butang (dipotong nipis)
  • 1/2 st garam
  • 1 cawan susu segar/full cream/susu cair

Bahan Hiasan

  • tomato ceri
  • brokoli (dicelur)


Cara-cara :

  1. Rebus udang sekejap dan simpan airnya.
  2. Masukkan olive oil dan tumis bawang putih dan cili kering.
  3. Masukkan udang. 
  4. Masukkan oregano,  parsley flakes, chili flakes, serbuk lada hitam dan kiub pati ayam.
  5. Masukkan cendawan butang.
  6. masukkan susu dan sedikit air rebusan udang.
  7. Masukkan garam.
  8. Masukkan spageti.
  9. Masukkan bahan hiasan.
  10. Siap!


* boleh juga guna lada capsicum sebagai bahan hiasan.
* daun ketumbar gantikan parsley
* gunakan udang dan sotong









No comments:

Post a Comment