Bahan-bahan :
- sepeket spageti (direbus bersama sedikit garam dan minyak)
- udang (buang separuh kulitnya)
- olive oil
- 10 ulas bawang putih (tumbuk)
- 5-10 cili kering (digunting halus)
- 1 sb oregano
- 1 sb parsley flakes
- 1 sb chili flakes
- 1 sb serbuk lada hitam
- 1 kiub pati ayam
- 1 tin cendawan butang (dipotong nipis)
- 1/2 st garam
- 1 cawan susu segar/full cream/susu cair
Bahan Hiasan
- tomato ceri
- brokoli (dicelur)
Cara-cara :
- Rebus udang sekejap dan simpan airnya.
- Masukkan olive oil dan tumis bawang putih dan cili kering.
- Masukkan udang.
- Masukkan oregano, parsley flakes, chili flakes, serbuk lada hitam dan kiub pati ayam.
- Masukkan cendawan butang.
- masukkan susu dan sedikit air rebusan udang.
- Masukkan garam.
- Masukkan spageti.
- Masukkan bahan hiasan.
- Siap!
* boleh juga guna lada capsicum sebagai bahan hiasan.
* daun ketumbar gantikan parsley
* gunakan udang dan sotong
No comments:
Post a Comment